2006-03-01

 

Bevan är busgrabben som nu leder en akademi

Delar av tisdagsakademin i Tranås, fr v Ingvar Hjalmarsson, Jörgen Wågenberg (ryggen mot kameran) Göte Hyltbring, Ingvar Mårtensson, Bevan Berthelsen, Lars-Erik Björk och Lars Friberg.

 

”När jag växte upp var somrarna fantastiska, varmt och gott, solen sken” Så lyriskt inleds en slags självbiografi av före detta processteknikern, badmaskinisten, numera journalisten men före detta en sann Gossen Ruda-kopia i det att han – Bevan Berthelsen – lyckades hugga sin lärarinna med ett präktigt ”hundbett” i näven när hon piskat upp den lille Thorvald, som han då hette, en gång för mycket! I dag är Bevan ständig sekreterare och ledande ledamot i Tisdagsakademin.


Denna akademi plus deltagare i några ABF-kurser har lagt ner ett mycket energiskt och fantasifullt arbete på att samla ihop flera årtioendens smek- och öknamn på folk i Tranåsbygden. Ja, även s k Noanamn förekommer i mängden.


"Öknamn säger en del"


Det är om denna samling vi skall berätta. Men det går inte utan att först beskriva den före detta ”legitimerade” busgrabben Bevan. Faderslös redan vid tre veckors ålder, året var 1938. Bosatt med mamman/änkan i samma hus där Fritiof Nilsson-Piraten hade sin ökända punschlucka och skrivarlya, därtill advokatkontor.
Men sedan lärarinnan, den hårdfingrade, rappat lille Bevan tillräckligt högg han henne i handen så djupa sår (med följande ärr) uppstod. Barnavårdsnämnden handlade snabbt på lärarens inrådan, stackars mamma Greta tvingades åka med åttaårige sonen till ett skol- eller skall vi säga barnhem i Skåne efter den episoden. En slags uppfostringsanstalt helt enkelt.
Bevan kan berätta kosteliga historier från tiden i Tranås, från en ungdomstid i högfartstillstånd, men vi lämnar det därhän till nästa tillfälle.
Sjömansliv, maskinistsysslor ( i Köping), kommun- och landstingspolitiker. Tills Bevan Berthelsen (fadern var dansk därav –sen-ändelsen) nådde den ädla pensionsåldern. Tranåsblodet sjöd givetvis, äventyrsåren knackade ofta på så för en del år sedan, med pensionshandlingarna underskrivna, drog Bevan med fru iväg. Till Frinnaryd. Husköp. Etablering. Gamla UFO-vänner fanns, bland andra Åke ”UFO” Gustafsson. UFO-fenomenen är en av Bevans (tidigare) intressen. Varifrån de kommer är ovisst. Det kan röra sig om tidsresenärer – vad nu detta är för ting.

Gubbafika blev till en akademi!
Han är en riktig kontakträv, Bevan, i all sin prydno. Först hemma i Frinnaryd där han står för en mycket aktuell, välgjord och spännande hemsida. Kolla själva: HYPERLINK ”http://www.frinnaryd.com” www.frinnaryd.com
Skrivandet sitter under nagelrötterna, Bevan blev därmed bygdekorrespondent för Tranås-Posten .
Kontakter ja, först med grabbar som träffades ”av en händelse” på fik i stan. De kallade sig Nostalgigänget. Och för att liksom göra lite spektakel av den före detta kommunala Torsdagsakademin lät sig kaffebröderna döpas till Tisdagsakademin. Lokal: Café Succé strax efter klockan 10 varje tisdag. Kolla!


En annan bild av akademin, fr v Knut Lager, Ingemar Jensmar, Bevan Berthelsen, Jörgen Wågenberg, Åke UFO Gustafsson, Stig Jonsson samt med ryggen åt betraktaren, Folke Gotte


I dag har Grupp Berthelsen över 800 sådana namn samlade


Att rota i det gamla
Tidningsarkivet och läggen på TP blev en guldgruva för Bevan – där hittade han sina förlorade Tranåsår i tryck.
-Det var på initiativ av Torgny Brehmer jag började ”rota i det gamla”
Som slutligen ledde till att akademin började spåna på detta med gamla smeknamn på folk. Öknamn säger en del.
I dag har Grupp Berthelsen över 800 sådana namn samlade. Faktiskt en ren klenod för eftervärlden. Till glädje för många men förmodligen till förtret för en del, kanske ett nedsättande namn om en anhörig kan spöka. Men det handlar helt om faktiska ök- och smeknamn, som förr – i förra årtusendet – var mycket vanliga och populära.
Låt oss plockla några av dem: Start med Pajsarn – Ivan ”Pajsarn” Lund var en känd bandylirare, liksom far- och brödragruppen Tjalan. Några kallades Pjatten, Skeaslevarn ( en luffare förr) Snoddas och Speckus ( detta var gamle direktörn Sven Hettemark som fick namnet efter att någon sa: går du här å spekulerar?) Kricke, Krubba och Kruska är andra – det fanns en tid en lång Tranåsbo som kallades Knutte Korp. Om denne berättas att han vid lagerarbete på en stege tappade balansen och drattade i cementgolvet, men tog emot fallet med händerna. Varvid båda armarna bröts på flera ställen. Verkmästarn ville beställa ambulans med Knutte svarade: Behövs inte. Ja´cyklar!

Denna teckning av Nils Afzelius på "Svarvare-Lasse" återkommer i namnlistan vi här berättar om

Boxarn ett namn
Friskus och Gaidon, Boxarn och Hornpär var två profiler liksom att hönserifarmaren Bernt-Olof Rydh alltid fått heta Hönsa-Ryd i stan. Höss i attan är väl ett något annorlunda namn, en del namn faller sig naturliga som Hakarparn, Drumstorparn och Oskar i Långebro, men varför motorskribenten Urban Erikson kom att heta Laban är okänt. Lage tvålkopp var en Taif-profil av klass: riktigt namn Lage Johansson. Lill-Arthur var en kvicktänkt konstnär ”mycket slängd i käften” som bifogas hans namn. Andra på lill är Lill-Buster, Lill-Dobben, Lill-Frigge, Lill-Greven, Lill-Kalle, Lill-Kim – ja t o m Lilltåa.

Pågår fortfarande insamling
Massor av både festliga och ibland fräcka namn finns – över 800. Och ännu fler lär det bli eftersom namninsamling pågår. Vi har alltså bara skrapat lätt på smeknamnsytan. Lätt, lätt.


Sven O Franzén
focus(snabel-a)m23.calypso.net

 


Klicka här för artikeln: Fullsatt när Bevan berättade minnen från förr


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG. De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com