2006-09-27

 

Utgivarna av Sommaskeppet nu kända

 

Efterlysningen i förra veckans Tranås-Posten om vilka som var utgivare av den lilla tidningen Sommaskeppet för femtio år sedan har nu gett resultat.
Många ringde och gissade på Nisse Afzelius och Sven ”Klyvarn” Jonsson vilka vi, i Tisdagsakademin, avfört redan tidigare som klart osannolika.


Första riktiga svaret kom från min gamle klasskamrat Göran Larsson, längst till vänster i den bild som publicerades om Jazztumultet i Stadshuset.
– Det var Bertil Ljungqvist och Lasse Sandberg, som gav ut detta enda blad sommaren 1956. Hela historien om jazzkonserten och den spolierade musikestraden var fejkad, berättade Göran.

Vi ville göra en lokalrevy i tidningsform
I torsdags ringde en av de två utgivarna 78-årige Lasse Sandberg. Han berättade att den nu bortgångne Bertil Ljungqvist var den som skrev mest medan Lasse själv gjorde teckningarna och tidningsvinjetten, men skrev en del han också.
– Vi ville göra en tidning ungefär som en lokalrevy. Vi gick ganska hårt åt en del kändisar i stan och vågade inte sätta ut namn på vilka vi var som gav ut bladet. Däremot hade vi på sidan två ett litet negativt foto på Bertil och mig, som möjligen kunde ge en viss ledning om vilka personer som stod bakom utgåvan.
– Det blev bara detta nummer, men det var lättsålt och gick snabbt åt. Vi fick därför göra ett nytryck där vi också passade på att göra en del rättelser, berättar Lasse.
Lasse Sandberg var yrkesverksam som lärare och en mycket omtyckt jazzpianist på sin fritid. Han medger också att det var han som skrev texten om jazztumultet i Stadshuset.
Ett tack också till de två läsare som hade ett bättre exemplar av Sommaskeppet i sin ägo att låna ut för skanning och fotografering. När det är klart kommer ett exemplar att finnas på Eriksbergsmuseet och ett på Stadsbiblioteket, donerade av Tisdagsakademin. Den finns nu också utlagd på Internet på adressen www.frinnaryd.com.

Bevan Berthelsen

Äldre läsare minns säkert Gideons korvkiosk mitt emot Folkets Hus på söder för femtio år sedan. Här med en liten limerick ur ”Sommaskeppet”:

I en kiosk någonstans ner på söder
Bland korvar och småfranska bröder
Vid senap och mos
I ketchup och os
Du storgatsflanörerna föder.

Du förr körde lastbil med heder
Nu gynnar Du stan med dess seder
Under kepsen så stor
Ett leende bor
För oss som Din inkomst bereder.

Ditt skratt hörs vida kring orten
Men om föret är värst här i porten
Med ett ketchupstänk hit
Och ett ketchupstänk dit
Du säkert ej blandar bort korten.


Den tolvsidiga skriften SOMMASKEPPET kan läsas på denna länk


 

 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com