2007-03-14

 

Piratens punschlucka finns kvar!
Tranås konstförening fick ny ordförande

 

Göran Alderin och Ulla Fälth vid Piratens nyupptäckta punschlucka. När man knackade tre gånger på luckan så kom det ut två kalla pilsner.

Vid Tranåsbygdens Konstförenings årsmöte förra veckan tillträdde Göran Alderin som ny ordförande efter Ulla Fälth, som innehaft posten under tre år.

Föreningen har 400 medlemmar och hyr sedan lång tid tillbaka bottenvåningen i det så kallade ”Piratenhuset” på Storgatan 48. Här har inbjudna konstnärer en rad vernissager under vår- och höstsäsonger då föreningens medlemmar ställer upp som guider och bevakar de oftast välbesökta utställningarna.
Ulla Fälth har varit engagerad i styrelsen i närmare femton år och berättar att föreningens ambition är att visa samtida konst och att engagera och entusiasmera.
Själva utställningsverksamheten varvas också med inbjudna föreläsare och den 27 mars kommer den kände konstkritikern Bengt Olvång att tala på temat ”Vad är konst? Våga – se”.

Piratens punschlucka återupptäckt!
Själva namnet ”Piratenhuset” kommer sig av att den kände författaren Fritiof Nilsson Piraten bodde i samma lägenhet där föreningen nu har sina utställningslokaler. Piraten var verksam som advokat i Tranås fram till 1931 då han avflyttade till Kivik.
Huset har således kultstatus och Piratensällskapet har satt upp en bronsplakett på husets utsida.
Tranås-Postens utsände bodde i samma lägenhet, som litet barn, för 65 år sedan och yttertrappan, trappräcket och det stora fönstret på södra sidan är kvar i originalskick.
Vid mitt besök förra veckan berättade jag för Ulla Fälth att det på Piratens tid fanns en punschlucka i köksregionen som mynnade ut på en groggveranda på husets baksida. När man knackade tre gånger på luckan så kom det ut två kalla pilsner.
– Det måste vara den luckan som vi har inne i vårt stolförråd, utbrast Ulla!
Mycket riktigt hittade vi luckan bakom höga travar av stolar i förrådet. Vi gick ut på utsidan och groggverandan där den fortfarande fanns kvar i väggen trots omfattande renoveringar genom åren. Här finns således en nyupptäckt sevärdhet för Piratensällskapet och intresserade tranåsbor – om inte annat så visar den att berättelsen om luckan är sann.

Massiv styrelse
För att hålla igång sin massiva verksamhet har Tranåsbygdens konstförening också en massiv styrelse och den består efter årsmötet av följande:
Göran Alderin, ordförande; Cecilia Axelsson, vice ordf.; Anna-Lena Larsson, Britt Jönsson, Christina Knutsson, Cecilia Nilsson, Susanna Alexandersson, Birgitta Westberg, Martina Lymer, Sven Kärde, Bernt Dahlgren, Anita Widestrand och Per-Erik Samuelsson. De två sista är nyvalda till styrelsen.


Text och foto: Bevan Berthelsen


 

 

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com