2007-07-11

 

Kulturdokument invigdes på Stadsbiblioteket

 

Jörgen Wågenberg, konstruktör och Per Ulfsbo kultur och fritidsnämndens ordförande sätter upp kartan där alla butiker som fanns i Tranås 1930 till 1970 finns utmärkta.


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


Ett par bilder till som inte kom med i pappersupplagan:

Per Ulfsbo, Bevan Berthelsen, Jörgen Wågenberg och Lasse Friberg rodde projektet i hamn så att lysdiodkartan "Försörjningsställen från gamla Tranås" nu är placerad i Stadsbiblioteket. (Foto: Camilla Käck)

 

Sven-Olof Franzén intervjuar här Jörgen Wågenberg medan Mats-Olof Hellberg videofilmar i samband med invigningen i fredags. (Foto: Camilla Käck)


 

 

 

 

 

 

 

 

Vid ingången till Stadsbiblioteket har en ny karta satts upp. Bredvid
den tidigare från 2004 sitter nu en karta från 1962 där alla affärer som fanns i Tranås mellan 1930 och 1970 finns utmärkta.

Per Ulfsbo och Jörgen Wågenberg satte på torsdagen upp en karta över Tranås stad vid ingången till Stadsbiblioteket. Kartan är från 1962 och längs kanten av den finns en lista på alla affärer som fanns i
staden mellan åren 1930 och 1970. Bredvid varje affärsnamn finns en knapp att trycka på som gör att en diod lyser och berättar vart varje affär låg.
- Det är mycket som har förändrats sedan dess. När Tempo kom och etablerade sig i stan var det många småaffärer som stängde igen,säger Jörgen Wågenberg.
Wågenberg berättar om när han själv var springpojke för Sunmos livsmedelsaffär 1954 var det ingen som trodde att det skulle fungera med ett varuhus där kunderna själva fick plocka till sig sina varor, då en stor mängd stölder befarades, men istället tog Tempo marknaden med storm.

Han står själv bakom designen av kartan och är tillsammans med Lars Friberg inititativtagare till idén med tavlan.
Friberg har även varit med på ett hörn vid konstruerandet av tavlan och borrat hål för dioderna. Han tycker att det är väldigt kul att en tavla som denna har gjorts.

- Jag är både född och uppvuxen i Tranås så jag kommer ihåg allt, säger Friberg.
- Det kan vara kul för den lite äldre generationen, som kan se
förändringar i stan och minnas hur det en gång såg ut, säger Jörgen Wågenberg.

Wågenberg berättar att det enda försäljningsstället som finns kvar än
idag och är beläget på samma ställe som då är Café Siesta.
Över 20 personer från två ABF-cirklar inom PRO har träffats varje torsdag i drygt ett år och forskat fram uppgifter om vilka försäljningsställen som fanns i Tranås mellan 1930 och 1970. Utöver PRO har även Tisdagsakademin arbetat med projektet som gått under namnet “Försörjningsställen från gamla Tranås”.

Roligt och socialt
- Vi har inte alltid fått så mycket gjort men det har varit roligt och väldigt socialt, säger Jörgen Wågenberg och berättar att en
gammal telefonkatalog har varit till stor hjälp vid forskandet.

I fredags invigdes tavlan och ett 30-tal personer var samlade vid ingången till Stadsbiblioteket för att se tavlan avtäckas och höra kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Ulfsbo hålla tal.
- Det är inte var dag som man får äran att inviga ett så fint kulturdokument som detta. Det finns olika typer av människor, de som
får saker att hända och så de som som undrar vad det var som hände, säger Ulfsbo och leenden utbytts mellan åhörarna.

- Det är viktigt att vårda och vörda sin historia i en kommun och jag hoppas att den här tavlan ska bli en jättefin attraktion som lockar både gamla och nya tranåsbor och inspirera till fortsatt forskning om
Tranås, fortsätter Per Ulfsbo sitt tal.
Han ger även en särskild eloge till Jörgen Wågenberg som står bakom
design och konstruktion av tavlan samt torsdagsstudiegruppen. Han tackar även kommunen som ställt upp med sponsorer.
- Underifrån har man upplevt ett behov av dokumentation och tagit tag i det av egen kraft utan några pekpinnar från kommunen vilket är väldigt roligt, säger Per Ulfsbo.

Cirkelledaren för torsdagsstudiegruppen Bevan Berthelsson berättar att bredvid tavlan kommer det så småningom hängas upp en mapp där alla företag som fanns i Tranås mellan 1930 och 1970 kommer att finnas med, då de nu bara koncentrerat sig på kultur och försörjning.


Dokumenterades
Efter invigningen dokumtenterades projektet genom filmning av Mats-Olof Hellberg då Sven O Fransén intervjuade projektörerna. Hellberg
kommer någon gång i höst ha visning av sina filmer då han bland annat ska visa hur det gick till vid invigningen av tranåskartan.

Svensk Handel har uttryckt önskemål om tillverkning av en tavla som visar på vilka affärer som finns i Tranås idag och även tre knappar som visar vart de offentliga toaletterna i staden finns att tillgå.
Problemet med att verkställa en sådan idé är att de moderna affärerna
ofta skiftar lokaler och byts ut och därför skulle kartan ofta behöva
uppdateras.

Text och foto: CAMILLA KÄCK