2008-11-26

 

Torbjörn Skobe ger ut efterlängtad bok

 

Torjörn Skobes uppskattade serie i Tranås-Posten har nu reviderats och ges ut i bokform. Foto: Jan Justegård

Äntligen! vill man utbrista när Torbjörn Skobes "Inte bara en verkstad - Berättelser från Tranås" nu finns klar som en otroligt vacker bok. En efterlängtad bok på 174 sidor och som lär bli Årets
julklapp åtminstone i Tranås med omnejd.

FÖR DET LÄR finnas många, som likt undertecknad med stort intresse läste de mittuppslag i TP under 28 veckor från nov 2007 till maj 2008 där Torbjörn Skobe i text och bild berättade minnen från PJ Carlsons gamla bildhuggarverkstad.

Redan från början anade man att det var kulturhistoria som berättadesoch som därför snarast också borde ges utsom en bok. Nog för det är intressant att samla på tidningsurklipp, men de gulnar och går lätt
sönder och så tappar man det fina sammanhanget som finns i en bok.

Torbjörn belönades med Tranås kommuns kulturpris 2008.
Att artiklarna skulle bli en bok blev dock bara önskemål som nådde Torbjörn - inga sponsorer hördes av. Och att ge ut boken själv, det kändes för honom då, inte minst efter ännu en svår operation, helt otänkbart.

Men krafterna återvände någorlunda och viljan var än starkare och så bestämde sig Torbjörn tillsammans med sin hustru Mona;
- Vi satsar på att ge ut boken!
- Men, säger Torbjörn, det var bra nära att jag ändå gett upp försöket! För den som inte tidigare sysslat med bokutgivning, och som dessutom inte är helt frisk är det ett
"hästjobb". Man måste hitta ett bra tryckeri som inte är för dyrt. Men där vill de först ha en klar form för hur boken ska se ut med text och bilder och inte minst hur omslaget ska se ut.

- Och att ha texten nedskriven och tryckt i en tidning innebär minsann inte att det bara är att föra över till boksidor.
Nej, det är mycket som fordras innan det är dags för tryckning. Och så skulle det bli dyrt - alltför dyrt.
- Jag var alltså nära att ge upp försöket. Och tiden gick. Skulle det bli en bok måste den ju vara klar före jul - Hur skulle jag annars få den såld?

- Det var då ett telefonsamtal ändrade nästan allt!
En pensionär, Lillian Ström, som nyligen återvänt till Tranås hade i tidningen läst om mina försök att få tidningsartiklarna till en bok.
Hon, med vana att formge böcker, erbjöd sig nu att helt gratis hjälpa mig - projektet skulle bli av!

– Tillsammans började vi redigera. Jag kompletterade texten med vissa saker och utökade inte minst historien om Lill-Arthur. Så fick jag hjälp att förbättra stil och form. Snart var vi klara; flera bilder, alla i färgtryck, ett bra papper. Det skulle bli en fin bok.

EFTER NÅGRA VECKOR i spänd, ibland nästan olidlig, förväntan kom så i förra veckan boken från ett tryckeri i Litauen. Det var som julafton för Torbjörn och Mona, de var spända. Hur skulle boken se ut?

Korrekturläst hade de gjort - men nu var den alltså helt klar. Oron var dock helt obefogad.
När jag i fredags morse kom till deras vackra hem möttes jag av två glädjestrålande makar. Och undra på det?
"Inte bara en verkstad - Berättelser från Tranås" har blivit en verkligt vacker och intressant bok. Den är fylld med bilder och
berättelser om de bildhuggare som arbetade där men också om de många härliga konstnärer, musiker och original som ofta sökte sig till bildhuggarverkstaden.

– Ja, så kom du själv också till verkstan. Hur gick det till?
- Jo, mycket kort; Jag har ju i många år kämpat med min sjukdom, men genom allt har mitt intresse för konst varit starkt. Målade och tecknade gjorde jag men jag ville så gärna också få lära mig hur man skulpterar i trä. Arbetet i Bildhuggarverkstan pågick då fortfarande,men det var egentligen bara Åke Carlsson kvar av de gamla bildhuggarna. Men jag tog kontakt och frågade Åke om jag kunde få "hyra in mig" då och då och lära lite.

Det blev upptakten till en underbar tid då jag inte bara lärde mig någorlunda att använda skärverktyg utan också fick ta del av alla dessa berättelser och historier från det som hänt i den gamla verkstaden. Det är nu lite av allt detta underbara som jag har försökt återge med hjälp av bilder och texter.

- Men många har hjälpt till och bidragit med bilder och flera viktiga detaljer. Därför är jag så glad och tacksam för all hjälp men naturligtvis också för att jag nu lyckats samla allt detta i en bok!
Tack alla ni och inte minst du Mona, som alltid stöttat mig så
underbart!

Bernt Karlsson 
 


2008-11-26

Serien i Tranås-Posten utökas när Torbjörn Skobe ger ut boken

-Det har verkligen varit roligt att samarbeta med Lillian Ström när vi formgav boken, säger Torbjörn Skobe.

Efter det att Torbjörn Skobe satt punkt för artikelserien i Tranås-Posten, efter 28 avsnitt, fick - han genast frågan:
– När kommer boken?

Torbjörn Skobe gav ett hantverk och en liten verkstad, P J Carlssons gamla bildhuggarverkstad vid Göljamålagården i Tranås, ett nytt sken.
Boken är en utökad version av artikelserien.
I bildhuggarverkstan var vardagen hård och slitsam, men dörren stod alltid öppen. Atmosfären var vänlig och välkomnande.
Vi lär inte bara känna de som arbeta de där utan också en brokig och färgstark skara av spelmän, fiolbyggare, original, diktare, barn, kunder och konstnärer. Jag tror inte att man behöver ha hört talas om dessa människor tidigare eller kunna sin Tranåshistoria för att roas och gripas av berättelserna.

– Jag har själv i stort sett bara träffat bröderna Tor och Åke. Det var deras berättelser som fängslade mig och tack vare dem får vi en bild av hur människor tänkte och talade förr. En slags mentalitetshistoria för att uttrycka sig högtidligt. Det är alltså min för hoppning att boken också ger en underhållande och försonande bild av livet i en småstad som Tranås och att den förmedlar tankar och värderingar som angår alla i alla tider, säger Torbjörn Skobe, som tillsammans med Lillian Ström reviderat texten och fått den luftigare och mer lättläst.


TP-serien som bok

Fler historier

Mer än 300 bilder, de flesta i färg

Säljstart 28/11

Ugglan, Biblioteket, Tranås-Posten, Eriksbergs museum, Konstgården


 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com