2008-06-18

 

BÖCKER

En hyllning till Köping

Tranåsbon Bevan Berthelsen medverkar i boken “Welcome to Sweden” Foto: Författaren

Titel: Welcome to Sweden
Författare: Magnus Gustafson
Förlag: Marginal förlag

Författaren har i sin bok Welcome to Sweden intervjuat nio västmanlandska profiler Var och en av dem har fått ett kapitel där de fritt får berätta.
Här får vi bland annat möta den transsexuella Görel Nilsson som för några år sedan påböriade en behandling för att korrigera sin kropp.
Psykiatrikern Åsa Rangford som går i in farmors fotspår; Hasse Pettersson initiativtagare till en 510 meter lång smörgåstårta som dukades upp på Stora Gatan i Köping den 9 mars 1985. Och den före detta köpingbon, numera tranåsbon, Bevan Berthelsen som berättar om när han var med och drog igång UFO-Köping på 1970-talet. En förening som blev tongivande inom Riksorganisationen UFO-Sverige.
Bevan berättar också att han och ett gäng bestående av 14-15 “gubbar” bosatta i Tranås i dag samlar på gamla öknamn. I dagsläget har de fått ihop upp emot tusen namn. Sions klockor, Knutte Elefant, Titanic, Fläskapolisen och Josef Stalin är några av dem.
I Welcome to Sweden tar oss också författaren med på en spännande guidad bussfärd genom industristaden Köping. Här får läsaren bland annat uppleva både spontanfotboll, gul rök och skammens korridor.
Det är en ganska udda bok som Magnus Gustafson, själv boende i Köping, har skrivit. En bok där han lyft fram många personer som annars inte får komma så mycket till tals men som har mycket att berätta. Det är intressanta, spännande och ganska udda personer och berättelser.
En hyllning till Köping och de som lever här eller en gång gjorde det. Ett viktigt tidsdokument av den svenska småstaden och dess invånare som dessutom är rikt illustrerad och mycket underhållande.

Ann-Christin Antonsson

 Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


 2008-07-02

FAKTARUTA Grattis:

Bevan Berthelsen, Tranås, fyller 70 år måndagen den 7 juli. Han växte upp i Tranås och gick till sjöss redan som 15-åring efter bara tre terminer i stans läroverk. Efter fem år som sjöman hade han maskinistjobb i bland annat Luleå och Nacka.
1964 började han som processtekniker på Supra i Köping. I mitten av 1980-talet övergick han till att arbeta som badmaskinist inom Köpings kommun.
Samtidigt blev han engagerad som fritidspolitiker (mp) i Köpings kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Under två mandatperioder även som landstingspolitiker och nämndeman i både tingsrätt och länsrätt.
Under 1970-talet var han några år ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige och byggde då upp ett samarbete med försvarets underrättelse och säkerhetstjänst.
I samband med pensioneringen flyttade han med hustrun Deanna 2002 tillbaka till hemtrakterna och köpte en villa i Frinnaryd. Det politiska engagemanget fortsatte där som ledamot i Aneby kommunfullmäktige.
Tillsammans med både nya och gamla vänner i Tranås startades ”Tisdagsakademin”, som träffas varje tisdag. Här har man, tillsammans med flera ABF-cirklar, samlat in över tusen smek- och öknamn på tranåsbor begränsat till åren 1930 till 1970. I det här kulturarbetet har man också kartlagt alla butiker och affärer i Tranås under samma tidsperiod vilket resulterat i en stor karta försedd med lysdioder, som nu finns i stadsbiblioteket.
I augusti förra året såldes villan och det blev inflyttning i en liten trerummare på Ydrevägen i Tranås i kvarteret bredvid där han växte upp under 1940-talet.
De politiska uppdragen har trappats ner och han har nu bara en ersättarplats i Tekniska nämnden i Tranås och några uppdrag som god man.
Sedan fem år tillbaka extraknäcker Bevan som allmänreporter på Tranås-Posten. Han är också en populär föreläsare då han berättar om rackartygen under uppväxtåren i Tranås under 1940 till 1960-talen.


Läs t.ex. Bevan är busgrabben som nu leder en akademi