2005-04-20

 

Hur var det när vi var unga?

I ABF-cirkeln deltog från vänster Gunnar Jonsson, Vera Karlsson, Irma Blomgren, Halvar Lindgren, Viola Lindgren, Berit Thuresson, Inga Norberg och Sonja Roos.

Hos PRO i Tranås har nio medlemmar just avslutat en intressant så kallad berättarcirkel ”Hur var det när vi var unga?”
Under tio sammankomster har man berättat minnen från 1940 och 1950-talen och haft mycket trevligt.
Resultatet har blivit en del nedskrivna berättelser och man har också lyckats få ihop över 200 smeknamn och öknamn på Tranåsbor från den här tiden.

Ofta minns man smeknamn och öknamn bättre och ibland kan det nästan vara omöjligt att få fram det riktiga namnet på vederbörande. Det är därför vi gjort den här förteckningen, med riktiga namn inom parentes, där vi kunnat få fram sådana eftersom som vi tycker att listan har ett kulturhistoriskt värde.
Nästan varje namn ger upphov till ytterligare minnen och berättelser och det bäddar för en fortsättning med fler berättarcirklar i höst.
Bland alla namnen kan nämnas ”Bosse långskank”, ”Gisen”, ”Gummi-Ville”, ”Höss i attan”, ”Knäckarkalle”, ”Kotten”, ”Olle kringla”, ”Skoknallen”, ”Smygande fisen”, ”Tore bagarn”, ”Tyska kärringen”, ”Lila damen” och ”Elsa kul”.

De berättelser som deltagarna själva skrivit ner ska kopieras upp så att var och en får sitt eget exemplar av samlingen.
Det rör sig om allt från korta berättelser till Gunnar Jonssons, som omfattar nio fullmatade
A4-sidor.

Bland de mest kända namnen är givetvis Llill-Artur” som också kallades ”Lellen”. En skicklig konstnär, som också var ganska slängd i käften.( Självporträtt).

Här är cirkelledaren Bevan Berthelsen, som 11-årigt busfrö, på järnvägsperrongen i Tranås 1949 tillsammans med kusinen Niels Thomsen och modern Greta Berthelsen. Långbyxor fick man inte förrän till konfirmationen!

Ransoneringskorten var ett måste under 1940-talet och de sista, som gällde kaffe, försvann inte förrän i början av 1950-talet.

Text och foto: Bevan Berthelsen


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG. De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com