2005-07-27

 

Nostalgigäng träffas regelbundet på f.d. Bertils Konditori

I sommarhettan förra veckan träffades dessa nostalgi- herrar på det gamla stamfiket ”Bertils”:
Lasse Friberg, Åke ufo Gustafsson, Ingvar Hjalmarsson, Knut Lager, Stig Jonsson, Göte Hyltbring och Folke Gotte.


Varje tisdagsförmiddag brukar ett tiotal pensionerade herrar träffas för att snacka gamla Tranåsminnen på ”Bertils Konditori”, som det hette på 1950-talet.
Den ena historien efter den andra avlöser varandra och skratten kommer tätt. Så här har man hållit på i flera år. I början undrade många var det var för ett glatt sällskap, men efterhand har man vant sig vid det här nostalgigänget som de brukar kallas.
Under våren har nostalgigänget hjälpt till att plocka fram inte mindre än 292 smek- och öknamn på Tranåsbor. Trots att man begränsat sig till åren mellan 1930 och 1970. Varje namn har sin historia och väcker många muntra minnen.

Kanske någon minns: Alkoholhalten, Banjo-Lasse, Eckeschasen, Gräshögen, Hugo Flask, Hällopp, Josef Stalin, Knutte Elefant, Leif Döden, Norr och Sör. Purjolöken och Sket-Frans. Den sistnämnde blev överkörd av tåget vid bommarna och dog.
I den digra namnsamlingen finns också 35 kvinnor. En del med nästan romantiska namn som till exempel Blå skymning, Sommarnöjet och Snövit.
Nästa projekt blir bland annat att bena ut hur alla fått sina underliga namn. Det blir också en studiecirkel hos PRO i höst med gamla Tranåsminnen från tiden före 1960-talet.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com