2004-11-17

 


Minnen kring ett fotografi

Tranåsverkens hockeybockeylag 1959

Ett gammalt svartvitt foto dök upp i somras. Det föreställer Tranåsverkens hockey-bockeylag år 1959. Bland bekanta ansikten på bilden finns bland annat Stig Säll och Ivan ”Pajsarn” Lund.

Om någon undrar vad begreppet står för så innebär det att man spelade bandy på en ishockeyplan med fem spelare och en målvakt per lag. Det här var 1950-talets stora motionsidrott eller föregångaren till dagens lika populära innebandy.

Stig bor numera i Frinnaryd och han minns mycket intressant från den tid då han jobbade på Tranåsverken i 11 år som hydraulikmontör. Med det här laget spelade vi mot andra industrier i Tranås på den tiden, berättar han.
I somras gjorde också Ivan ”Pajsarn” Lund ett besök i Frinnaryd och passade då på att prata gamla minnen från Tranåsverken med Stig Säll.

Stig Säll spelade på den tiden vanlig ishockey i TAIF´s B-lag, men fick ibland hoppa in som reserv i A-laget. Han kallades för ”Plogen” under de här ishockeyåren.
Tillsammans med de andra grabbarna trimmades Stig av den kanadensiske tränaren Curley Leachman under hösten 1959. Curley kunde ingen svenska då, men han hade veteranliraren Uno Wennerholm som tolk i början.
Senare lyfte Curley Leachman upp TAIF-hockeyn till allsvenskan.

Text: Bevan Berthelsen

Bland bekanta ansikten i hockey-bockeylaget finns bland annat Stig Säll och Ivan ”Pajsarn” Lund.

I somras gjorde Ivan ”Pajsarn” Lund ett besök i Frinnaryd och passade då också på att prata gamla minnen från Tranåsverken med Stig Säll. (Foto: Bevan Berthelsen)


TRANÅSNOSTALGI och RACKARTYG De många uppskattade berättelserna från förr finns nu inlagda på en speciell länksida. KLICKA HÄR.


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com